مصرف این ماده غذایی مضر خطر ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد

به گزارش روبرو نیوز ، همه ما میدانیم که باید مقدار شکری را که میخوریم محدود کنیم، اما اگر عاشق شیرینیجات هستید، گفتن آن آسانتر از انجام دادن است.
خوردن دسر یا یک شیرینی شکلاتی میتواند در یک الگوی غذایی سالم قرار گیرد، اما زمانی که مصرف آن به افراط کشیده شود مشکلساز میشود.
دستورالعملهای رژیم غذایی 2020-2025 برای آمریکاییها پیشنهاد میکند مصرف شکر اضافهشده را به کمتر از 10٪ از کل کالری دریافتی روزانه محدود کنید. اگر حدود 2000 کالری در روز میخورید، این مقدار بیشتر از 12 قاشق چایخوری یا 48 گرم شکر در روز نیست.
انجمن قلب آمریکا حتی دستورالعملهای سختگیرانهتری دارد و توصیه میکند که زنان بیش از 6 قاشق چایخوری یا 25 گرم شکر اضافه در روز مصرف نکنند و مردان کمتر از 9 قاشق چایخوری یا 36 گرم شکر افزوده در روز مصرف کنند.
این محدودیتها برای چیست؟
مصرف بیش از حد قند افزودهشده با چندین بیماری از جمله بیماری قلبی، سرطان، دیابت، فشار خون بالا، بیماری کبد چرب غیر الکلی و سندرم متابولیک مرتبط است. حتی میتواند احتمال ابتلا به نقرس را افزایش دهد، نوعی از آرتریت که در آن اسید اوریک کریستالهای سوزنیمانند بسیار دردناکی را در مفاصل شما تشکیل میدهد.
و اکنون، مطالعهای که در 8 فوریه 2024 در BMC Psychiatry منتشر شد، نشان میدهد که بین خوردن قند زیاد و افسردگی نیز ارتباط وجود دارد.
محققان بیان میکنند که چگونه قند میتواند التهاب را در بدن افزایش دهد و افزایش التهاب با خطر بیشتر افسردگی مرتبط است.
یکی دیگر از دادههای این مطالعه، ارتباط بین سلامت روده و افسردگی است. مصرف بیش از حد قند میتواند با ایجاد اختلال در میکروبیوم روده، اثرات منفی بر سلامت روده داشته باشد. و روده ناسالم با افسردگی و اضطراب مرتبط است.
مصرف بیش از حد قند همچنین میتواند قند خون شما را افزایش دهد و متعاقبا پایین بیاورد. بنابراین اگر در طول روز به نوشیدنیهای مملو از قند و غذاهای کربوهیدرات تصفیهشده وابسته هستید، در این چرخه ثابت بالا و پایین خواهید بود - و این بر خلق و خو و انرژی شما تأثیر منفی میگذارد.
چگونه کمتر قند بخوریم؟
موضوع اینجاست همه ما باید بخوریم تا زندگی کنیم. هیچ روش بدون نقصی برای غذا خوردن وجود ندارد. و زندگی بدون خوراکیهای شیرین گاه و بیگاه بسیار کسل کننده خواهد بود.
اما رفتارهای ما مربوط به الگوها هستند - و این شامل الگوهای غذایی ما نیز میشود. از خود بپرسید آیا به طور منظم غذاهای حاوی قند اضافهشده میخورید یا مینوشید؟ گاهی اوقات پاسخ به این سؤال میتواند کاملاً واضح باشد - مثلاً اگر در حال خوردن کلوچه و بستنی هستید و هر روز 2 لیتر نوشابه میخورید.
اما شکر اضافهشده نیز میتواند به روشهای پنهانی خود را نشان دهد. به عنوان مثال، برخی از غلات سالم به اندازه یک دونات قند دارند و ماست طعمدار نیز میتواند پر از مواد شیرین باشد.
بنابراین منابع قند افزوده زیادی وجود دارد، برخی واضحند و برخی نه چندان زیاد. دو راه اصلی برای کاهش مصرف قند اضافه وجود دارد: مقدار غذاهای کاملی که میخورید را افزایش دهید و مصرف غذاهای بستهبندیشده و آماده را کم کنید.
همچنین مقدار شکر اضافهشده را در آنچه میخورید برای هر روز محاسبه کنید (مقدار شکر اضافهشده در هر وعده را در برچسب حقایق تغذیهای جستجو کنید و آن را بر اساس اندازه وعده خود محاسبه کنید.)، و سپس میانگین دو روز را در نظر بگیرید.
آیا بیش از 48 گرم توصیهشده در روز است یا کمتر؟ اگر چنین است، در نظر بگیرید که قند از چه غذاهایی میآید و از چه راههایی میتوانید مصرف آن را کاهش دهید. آن غذا را با چه چیزی میتوانید عوض کنید با حداقل کمتر از آن بخورید؟
سخن پایانی
ممکن است مدتی طول بکشد تا عادت مصرف قند اضافهشده را تغییر دهیم، زیرا جوانههای چشایی و دهان ما به غذاها و بافتهای خاص عادت میکنند. و با پیروی از الگوهای غذایی یکسان در طول زمان، مغز خود را نیز شرطی میکنیم که باور کند برخی از غذاها با هم ترکیب میشوند - مانند نوشیدن نوشابه با همبرگر - یا اینکه زمانهای خاصی از روز با غذاهای خاصی مرتبط است - مانند اواسط بعد از ظهر به این معنی است که وقت آن رسیده است یک نوشیدنی قهوه شیرین بنوشید.
با توجه به تعداد بیماریهایی که به مصرف بیش از حد قند افزوده روزانه مربوط میشوند و این واقعیت که بسیاری از غذاهای حاوی قند افزوده بالا ارزش غذایی بسیار کمی دارند، ارزش این را دارد که زمان و تلاش خود را برای کاهش مصرف کلی شکر اضافه کنید. دندانهای شما نیز از شما تشکر خواهند کرد.
منبع: eating well